Zespół budowlany podzamcza wraz z przynależnym terenem w 2005 r. wpisany został do rejestru zabytków i podlega ochronie konserwatorskiej. Konieczne jest zachowanie układu oraz formy i głównych parametrów budynków przeznaczonych do przebudowy i remontu.
Właściciele planują przebudowę, rozbudowę i odbudowę oraz zmianę sposobu użytkowania obiektów (z funkcji mieszkalnej na handlowo-usługową). W niektórych budynkach projektuje się przebudowę dachów (wprowadza się lukarny). Zagospodarowanie terenu będzie ...
Zespół budowlany podzamcza wraz z przynależnym terenem w 2005 r. wpisany został do rejestru zabytków i podlega ochronie konserwatorskiej. Konieczne jest zachowanie układu oraz formy i głównych parametrów budynków przeznaczonych do przebudowy i remontu.
Pokaż więcej
Pokaż mniej
Właściciele planują przebudowę, rozbudowę i odbudowę oraz zmianę sposobu użytkowania obiektów (z funkcji mieszkalnej na handlowo-usługową). W niektórych budynkach projektuje się przebudowę dachów (wprowadza się lukarny). Zagospodarowanie terenu będzie obejmowało miejsca postojowe, dojścia, dojazdy, ogród ozdobny, miejsce dla przedstawień, oświetlenie itd. Projektowana funkcja: * budynki po lewej stronie- pl. Zamkowy 2 i 4 oraz dawny budynek gospodarczy: funkcja wiodąca – gastronomiczna (~180 miejsc), funkcja uzupełniająca - hotelowa (~30 miejsc noclegowych). Będzie tutaj restauracja z apartamentami oraz karczma z pokojami noclegowymi (budynek karczmy będzie uzupełniony o rozbudowę - część będzie nowo projektowana); powstanie 20-25 miejsc pracy. * dawny budynek adiutanta cara (ten, z którego został tylko parter) - planuje się nadbudowę (lub raczej odbudowę, odtworzenie - ze względu na zły stan techniczny pozostałości po budynku) do historycznej wysokości, będzie pełnił funkcję muzealną. * budynki po prawej stronie - pl. Zamkowy 1 i 3 oraz budynek bez numeru: nieuciążliwa funkcja usługowo- handlowo- biurowa, np. sklep z rękodziełem, sklep z wyrobami lokalnymi, sklep z pamiątkami, pomieszczenia biurowe. UMiG Pieszyce |
|||||||||||||||||||||
|
||